Rezydentura w UK – czy i jak powinieneś się o nią ubiegać?

Czy rezydentura w UK pozwoli mieszkającym na Wyspach Polakom na bezpieczne życie i pracę w Wielkiej Brytanii także po Brexicie? To pytanie od kilku miesięcy zadają sobie tysiące imigrantów znad Wisły. Jeśli Ty również martwisz się o swoją przyszłość w UK – sprawdź, jak możesz starać się o usankcjonowanie swojego pobytu tutaj! Specjalnie dla osób zainteresowanych rezydenturą w UK przygotowaliśmy zbiór szczegółowych informacji o tym, kto może się o nią ubiegać oraz jakie warunki musi w tym celu spełnić. Wyjaśniamy także różnicę między rezydenturą stałą a tymczasową.

Po co Ci rezydentura w UK?

W myśl obowiązującego prawa ani Polacy, ani inni obywatele Unii Europejskiej mieszkający i pracujący na terenie Wielkiej Brytanii nie są zobowiązani do posiadania specjalnego dokumentu potwierdzającego rezydencję. Możliwość swobodnego przyjeżdżania do UK od lat zapewniają traktaty Unii Europejskiej – to dzięki nim do przekroczenia brytyjskiej granicy wystarcza nam podstawowy dowód tożsamości ze zdjęciem. Potwierdzenia rezydencji nie wymagają od imigrantów także instytucje – większość spraw możemy bez problemu załatwić przedstawiając dowód na posiadanie adresu zamieszkania, np. bieżące rachunki za media.

Ta sytuacja może się jednak zmienić – za sprawą Brexitu. Przypomnijmy, że zgodnie z zapowiedziami premier Theresy May, procedura negocjacji Brexitu (opisana w art. 50 Traktatu o Unii Europejskiej) ma zostać uruchomiona w marcu tego roku.

Jednym z najważniejszych powodów, dla których większość głosujących Brytyjczyków opowiedziała się za wyjściem ze Wspólnoty, były obawy przed dynamicznie powiększającą się liczbą imigrantów na terenie UK. Teraz rząd Wielkiej Brytanii prawdopodobnie dążył będzie do ograniczenia ich napływu – a więc również dotyczy to osób pochodzących z państw członkowskich UE.

Jeśli więc obawiasz się o swoją przyszłość w UK w kontekście Brexitu i chcesz uniknąć problemów związanych z dostępem do świadczeń, zakupem domu czy choćby wjazdem na teren kraju – rezydentura może być dla Ciebie idealnym rozwiązaniem.

Rezydentura w UK – tymczasowa

O rezydenturę tymczasową (tzw. certyfikat rejestracji) w Wielkiej Brytanii może ubiegać się każdy polski obywatel, który mieszkał i pracował lub studiował w Anglii, Walii, Szkocji lub Irlandii Północnej przez co najmniej 12 miesięcy.

By zyskać status rezydenta tymczasowego w Wielkiej Brytanii, należy wypełnić formularz EEA1 i dołączyć do niego dokument tożsamości i potwierdzenie zatrudnienia (np. kontrakt, payslip lub list zaświadczający od pracodawcy). Osoby samozatrudnione (self-employed) mogą dostarczyć np. dowód opłacania składek lub stosowny list od księgowego. Do tego należy dołączyć 2 aktualne zdjęcia paszportowe podpisane z tyłu. Zezwolenie na rezydenturę jest ważne przez 5 lat.

Rezydentura w UK – stała

O rezydenturę stałą można ubiegać się po pięciu latach mieszkania w Wielkiej Brytanii. Zgodnie z obowiązującym prawem, może aplikować o nią każda osoba „kwalifikująca się” (ang. qualified person). Kwalifikująca się czyli: pracująca, prowadząca własną firmę, ucząca się, poszukująca pracy lub samowystarczalna (czyli taka, która posiada środki na swoje utrzymanie i nie pobiera zasiłków). Warto pamiętać, że uzyskanie stałej rezydentury w UK jest szczególnie ważne dla osób chcących w przyszłości ubiegać się o brytyjski paszport – potwierdzenie tego statusu jest warunkiem koniecznym do uzyskania obywatelstwa.

By starać się o rezydenturę stałą w UK, należy wypełnić wniosek EEA-PR. Następnie dokonać stosownej opłaty za wyrobienie dokumentu (65 funtów od 1 osoby). Wypełnienie formularza nie jest łatwe, szczególnie jeśli nie znamy dobrze języka. Stąd warto skorzystać przy tym z pomocy znajomych lub firm zajmujących się sprawami imigracyjnymi.

Rezydentura w UK

Do wniosku należy dołączyć oryginały następujących dokumentów:

– 2 zdjęcia paszportowe, podpisane z tyłu (jeśli aplikacja dotyczy całej rodziny, będą to po 2 zdjęcia dla każdego członka rodziny),
– dokument potwierdzający tożsamość, np. dowód osobisty lub paszport (w przypadku rodziny – dla wszystkich jej członków).

Ponadto:

– w przypadku osób zatrudnionych – potwierdzenie zatrudnienia (np. umowa o pracę, list od pracodawcy, payslipy lub formularze P45/P60),

– w przypadku osób prowadzących własną działalność – potwierdzenie prowadzenia firmy (np. wyciąg bankowy, rozliczenie, rachunki, potwierdzenie odprowadzania składek),

– w przypadku studentów – potwierdzenie statusu studenta w UK (np. list zaświadczający o uczęszczaniu na zajęcia na konkretnej uczelni, wyciąg bankowy za stypendium).

Rezydentura w UK dla imigrantów spoza Unii Europejskiej

Osoby, które nie są obywatelami jednego z krajów członkowskich UE, a chciałyby aplikować o rezydenturę stałą w Wielkiej Brytanii, również mogą to zrobić. W tym celu, poza dokonaniem stosownej opłaty (65 funtów od osoby), muszą dostarczyć urzędnikom również tzw. dane biometryczne. Można je szybko i sprawnie skompletować w wybranych oddziałach brytyjskiej poczty. Cała procedura przeważnie nie trwa dłużej niż kwadrans – urzędnicy wykonują zdjęcie aplikanta i pobierają jego odcisk palca. Opłata za zebranie danych biometrycznych nie powinna przekroczyć 20 funtów.

Brexit Wiadomości